Opinie

Stand van ons land

Youp

Eigenlijk had ik willen schrijven over professor Roos Vonk, de hoogleraar Sociaal Psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, die afgelopen maandag bij Pauw & Witteman glorieus harakiri pleegde door te vertellen dat haar wetenschappelijke onderzoekjes niets anders waren dan een bevestiging van haar eigen vooroordelen. Vindt zij bijvoorbeeld alle vrouwelijke vegetariërs onbetrouwbare muffe brandnetelmutsen met geitenwol schaamhaar dan bedenkt ze een onderzoekje waarvan de uitslag op voorhand al is dat alle vrouwelijke vegetariërs inderdaad onbetrouwbare muffe brandnetelmutsen met geitenwol schaamhaar zijn. Ze leende tot voor kort wat niet geverifieerde data bij de inmiddels ontslagen Tilburgse duimzuigprofessor Diederik Stapel, gooide alles in de faculteitsblender en het goedje dat eruit kwam was het bewijs van haar vooroordeel. Gauw publiceren, persbericht erachteraan en lekker ijdel gaan zitten blaten in een of andere talkshow met een op voorhand hoog kijkcijfer. Aandoenlijk. Mijn voorbeeld van de vrouwelijke vegetariër is een beetje flauw omdat Roos zelf vrouw en vegetariër is. Zij deed als overtuigd plantenhapper zelf iets met vleeseters die hufterig en egoïstisch zouden zijn. Dat heeft ze inmiddels bewezen. Over het hoge Sesamstraatgehalte van de gevolgde onderzoeksmethode heb ik het vorige week al gehad. Alles wat rond deze idioten uit Tilburg en Nijmegen nu naar buiten komt verbaast me niet. Dit vooroordeel had ik al jaren. Ik heb echt geen wetenschappelijk onderzoek nodig om te concluderen dat die gedragswetenschappers gewoon krankzinnig zijn. Maar als je met de hele faculteit zo gek doet dan lijkt het allemaal nog redelijk normaal. Als Roos nu leest dat ik maandag huilend van het lachen voor de televisie zat toen ze haar verhaaltje kakelde, zal ze onmiddellijk haar collega Stapel bellen en hun conclusie zal zijn dat mijn reactie er duidelijk een is van een hufterige carnivoor.

Daar had ik graag uitgebreid over willen schrijven, tot ik donderdagmiddag hoorde hoe de Miljoenennota 2011 is uitgelekt. Een lieve nerd veranderde in een lamlendige bui de 10 in een 11 en de hele zooi lag op straat. Ongelooflijk. Alle vooroordelen over muffe en suffe ambtenaren werden in één klap bevestigd. Hier hoeven Vonk en Stapel geen onderzoekje op los te laten. Het Nederlandse ministerie van Financiën, de plek waar ze koortsachtig vergaderen over de miljarden die wel of niet naar de Grieken moeten, heeft een stagiaire van een jaar of elf met de Miljoenennota op het internet laten rommelen. Het wachtwoord dat Jan-Kees de Jager tot nu toe gebruikte om alle geheime documenten rond de eurocrisis te kunnen lezen was Athene. Sinds gisteren is dat met spoed veranderd in Akropolis. Hoe zal dat op Defensie zijn? Ik vrees dat je met het wachtwoordje Hillen een eind komt.

„Wat een zootje”, stamelde Trix gistermiddag tegen mij door de telefoon. Ze was trots en blij dat de PVV haar uit de regering wil flikkeren.

„Ik wil niet eens meer met dit armetierige spul dat gedoogd wordt door die gozer met dat Noorse kapsel aan dezelfde vergadertafel. Tegen jou kan ik het gelukkig gewoon zeggen. Tussen ons lekt niks uit!”

We namen de week even globaal door en ook zij had met open mond de affaire rond het komische wetenschapsduo Vonk & Stapel gevolgd. Volgens haar zegt dit alles over de stand van ons land. Dit zijn onze wetenschappers. Over het lekken van de sombere cijfers wilde ze het helemaal niet hebben. Ze heeft wel de neiging om aanstaande dinsdag een waxinelichthouder mee te nemen en die na het uitspreken van de Troonrede richting de regering te gooien. Daarvoor draait ze graag een paar jaar de bak in.

„Alex en ik noemen Madurodam altijd de eigenlijke hoofdstad van ons land”, sprak ze verbitterd, „Den Haag is daar een voorstad van!”

Waarop ze zacht tegen me giechelde: „Zal ik ons land kort voor u samenvatten meneer Youp? Onze premier rijdt privé in een Saab!”