Waxinelichthoudergooier niet cel, maar wel psychiatrische kliniek in

Beatrix, Willem Alexander en Máxima in de Gouden Koets op Prinsjesdag vorig jaar, vlak voordat de koets met een waxinelichthouder werd bekogeld. Foto screenshot YouTube

De man die vorig jaar op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide wordt ontslagen van rechtsvervolging. Wel moet hij maximaal een jaar opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij gaat hiertegen in beroep.

De rechtbank besloot vanmiddag dat Erwin L. niet strafrechtelijk vervolgd hoeft te worden omdat hij volgens de rechters “volledig ontoerekeningsvatbaar” is. De uitspraak van de rechter komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie van vorige week.

De 30-jarige L. zit al bijna een jaar vast. Op 21 september gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets. Daar zaten op dat moment koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in. Ze waren op weg naar de Ridderzaal, waar de koningin de Troonrede zou voorlezen.

De waxinelichthoudergooier heeft geweigerd mee te werken aan psychologische en psychiatrische onderzoeken. Vorige week dinsdag werden voor de Haagse rechtbank toch bevindingen van twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum besproken. Een psycholoog van het centrum concludeerde dat L. lijdt aan een “waanstoornis” en “volledig ontoerekeningsvatbaar” verklaard moet worden.

De rechtbank deed vroeger uitspraak dan gebruikelijk. Als de uitspraak zoals gebruikelijk twee weken na de zitting zou hebben plaatsgevonden, zou dat samenvallen met Prinsjesdag. Dat werd in dit geval onwenselijk geacht.