Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

‘Beatrix moet slavenillustratie van Gouden Koets halen’

De betreffende illustratie op de zijkant van de Gouden Koets. Foto NRC / Roel Rozenburg

Koningin Beatrix moet een “foute” illustratie van de zijkant van de Gouden Koets halen. Het gaat om het beeltenis met de naam ‘Hulde der Koloniën’. De tekening met halfnaakte zwarte mannen en vrouwen die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis roept “grote weerstand op”’, schrijven Kamerleden van SP en GroenLinks vanochtend in een opiniestuk in nrc.next.

De koets maakt dinsdag in het kader van Prinsjesdag zijn jaarlijkse gang van de Ridderzaal naar het Binnenhofcomplex in Den Haag. Het rijtuig is eind negentiende eeuw gemaakt. “In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis”, schrijven Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GL).

Het schrijven is verder ondertekend door voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden Barryl Biekman en voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden Jeffrey M. Pondaag. Zij stellen verder dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme en de slavernij en het geweld dat daaruit voortkwam.

De briefschrijvers wijzen erop dat Australië en de Verenigde Staten zulks al hebben gedaan. Dat kan wellicht schadeclaims opleveren, maar zo zou Nederland wel in het reine komen met het verleden. Het paneel met daarop de illustratie zou een plek kunnen krijgen in het Rijksmuseum, “waar het thuishoort”, aldus de ondertekenaars van de brief.

Update 13.56 uur: Een tekening waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis wordt niet van de Gouden Koets gehaald. “We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag.