Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Jager komt met risicoanalyses economische crisis

Een schokproef van de Nederlandse overheidsfinanciën laat zien dat de effecten van een nieuwe crisis op de Nederlandse begroting en economie aanzienlijk kunnen zijn. Minister De Jager van Financiën heeft het rapport met de risicoanalyses vanavond naar de Tweede Kamer verstuurd.

Wat gebeurt er met de Nederlandse begroting bij een Europese schuldencrisis? De Jager liet drie simulaties uitvoeren die het effect in kaart brengen op onder meer de overheidsschuld, de economische groei, de huizenprijzen en de financiële sector. De andere simulaties gaan over de gevolgen van een financiële crisis en de effecten van een mondiale economische crisis.

Een inschatting van de directe kosten voor Nederland van mogelijke ontwikkelingen in het eurogebied worden de Kamer vertrouwelijk verstrekt, schrijft De Jager in een brief aan de Kamer.

De Kamer had De Jager begin deze week verzocht om de effecten van de schuldproblemen van Griekenland en andere eurolanden op de Nederlandse begroting in kaart te brengen.