Bidden op Parijse straten niet langer getolereerd

In Parijs wordt niet langer getolereerd dat moslims bij gebrek aan voldoende ruimte hun vrijdaggebed op straat houden. De gelovigen kunnen vanaf vandaag intrek nemen in een in onbruik geraakte brandweerkazerne. Dat meldt BBC.

Het fenomeen straatbidden, waarbij moslims in groten getale met matjes op straat neerknielen, vormt al langer een doorn in het oog van de lokale politiek. De moslims nemen bij gebrek aan voldoende ruimte binnen de moskeeën hun toevlucht tot de buitenlucht.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant gaat het om een groep van ongeveer duizend mensen die in de multiculturele wijk Goutte d’Or de straat voor het gebed gebruiken. Na lange onderhandelingen tussen de autoriteiten en gelovigen is als alternatief nu de brandweerkazerne, een ruimte van ongeveer 2000 m2, opengesteld.

Volgens Mohamed Salah Hamza, een imam in diezelfde wijk, verloopt de oplevering van het pand echter niet volgens schema. NRC-correspondent Dirk Vandenberghe erkent dat de nieuwe bestemming nog niet helemaal aansluit bij de wensen van de moslims:

“De oplevering liep inderdaad vertraging op en het pand is nog niet volledig klaar. Zo is er bijvoorbeeld maar één vrouwentoilet. Maar de imams hebben ondertussen wel beloofd dat ze er gebruik zullen van maken. Groot bezwaar is nog dat het een eind weg is van de huidige moskeeën. Het ligt aan de Boulevard Ney, helemaal in het noorden, vlak bij de Périphérique. Die buurt is op dit moment een grote bouwwerf en is vooral bekend omdat het de enige straat van Parijs is waar nog getippeld wordt.”

Om de moslims aan te moedigen gebruik te maken van de nieuwe locatie, zijn de twee betrokken moskeeën vandaag en de komende twee vrijdagen gesloten.

Frankrijk huisvest het grootste aantal moslims van West-Europa. Volgens schattingen is bijna 10 procent van de Franse bevolking moslim, wat neerkomt op ongeveer zes miljoen mensen. Begin dit jaar werd Frankrijk het eerste land in de EU dat een boerkaverbod invoerde.