Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

‘Veiligheid ICT van de staat regelmatig in geding’

Het hoofdkantoor van Diginotar in Beverwijk.
Het hoofdkantoor van Diginotar in Beverwijk. Foto nrc.nl / Ruud Boon

Sinds 2009 zijn er minstens veertien ICT-gerelateerde incidenten geweest bij de overheid waarbij de staatsveiligheid gevaar liep. Dat concluderen Webwereld en Nu.nl vanmorgen. Zij zagen een lijst van het ministerie van Justitie in.

De totale lijst zou tientallen incidenten bevatten, maar in veertien van die gevallen wordt geen informatie vrijgegeven. Dat zou betekenen dat de dreiging nog actueel is en dat het de staatsveiligheid kan bedreigen als de informatie openbaar wordt. Volgens universitair docent bestuursrecht Aline Klingenberg moet worden gedacht aan de democratische rechtsorde of het tegengaan van terrorisme. In drie andere gevallen wordt de informatie niet vrijgegeven omdat andere landen dat hebben geëist.

Brenno de Winter reageerde vanmorgen bij de NOS:

Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is de ICT-veiligheid bij de overheid “zo lek als een mandje”. Ze dringt opnieuw aan op parlementair onderzoek - iets waar PPV’er Hero Brinkman het nog te vroeg voor vindt, al geeft ook hij aan bezorgd te zijn over de omvang van de lijst.

De ICT-veiligheid bij de overheid is veel in het nieuws sinds bekend werd dat vermoedelijk Iraanse hackers een Nederlands bedrijf dat verantwoordelijk was voor de beveiliging van overheidssites, Diginotar, hebben gekraakt. Door de kraak konden de hackers valse veiligheidscertificaten uitgeven en zo internetters ongemerkt doorverwijzen naar onveilige sites. De hackers waren waarschijnlijk uit op gegevens van Iraniërs. De overheid heeft het vertrouwen in Diginotar opgezegd.

De Tweede Kamer houdt vanavond een hoorzitting over de hack bij het bedrijf. Het debat hierover wordt in de week na Prinsjesdag gehouden.