Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA-Kamerlid Samsom ontzet over overlast straattuig

Nederland, Amsterdam, 15-09-2011 Tweede kamerlid bvoor de PvdA Diederik Samsom in zijn straatcoach uniform in Amsterdam Slotervaart waar hij werkt als straatcoach. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 15-09-2011 Tweede kamerlid bvoor de PvdA Diederik Samsom in zijn straatcoach uniform in Amsterdam Slotervaart waar hij werkt als straatcoach. foto: Bram Budel Diederik Samsom in zijn uniform in Amsterdam-Slotervaart. "Marokkanen hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen." Foto NRC / Bram Budel

Marokkaanse jongeren hebben “een soort etnisch monopolie” op straatoverlast gekregen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom, die in het geheim al bijna een jaar ook straatcoach is, in een interview met NRC Handelsblad.

De PvdA is door teleurgestelde kiezers en tegenstanders vaak verweten de problemen van onveiligheid op straat niet serieus te nemen. Samsom zegt zelf dat onveiligheid op straat voor zijn partij “een enorm zwakke plek is”.

“Die onveiligheid culmineert in een paar iconen, en een daarvan is die van Marokkaanse jongens. En dat is niet omdat Geert Wilders altijd op die trom slaat. Uiteindelijk is het hele integratieverhaal van niet-handenschuddende imams via een merkwaardige hordenloop bij straatoverlast terechtgekomen. En het zijn vooral Marokkaanse jongens.”

Om dat gevoel van onveiligheid te ervaren, besloot hij zich als straatcoach aan te melden in Amsterdam. In NRC Handelsblad vertelt hij er voor het eerst over tegenover politiek redacteur Derk Stokmans van NRC.

Samsom: het klopt dat het vooral Marokkanen zijn

Volgens het Kamerlid moeten de jongens die overlast plegen veel harder, duidelijker en eerder worden aangepakt en “zichtbaar voor de buurt op hun plaats worden gezet”. Hij zegt dat de normale hulpverlening voor hen faalt. Op de vraag of Wilders gelijk heeft, antwoordt hij:

“Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben door een samenloop van omstandigheden een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Dat is de Ground Zero van het integratiedebat geworden. Maar met de islam heeft het geen bal te maken. Hoe geloviger hoe minder last je van ze hebt. Die filmpjes op sites als GeenStijl, met dat bloedirritante gedrag. Ik wilde het gewoon meemaken. Nu weet ik het. Dat triomfalisme bij die jongens, de wetenschap dat ze zich onaantastbaar voelen, en dat ook zijn. Dat gaat door merg en been. (…) Het tast het zelfvertrouwen van de politie aan, het zelfvertrouwen van Nederland.”

Overlast aanpakken met ‘lichamelijke of verbale draai om de oren’

Alleen door deze overlast aan te pakken herstelt het maatschappelijk vertrouwen zich, volgens Samsom. Dat moet gebeuren door een “lichamelijke of verbale draai om de oren”. Niet alleen door ouders of politieagenten, maar ook door andere volwassenen in de wijk.

Klassieke hulpverlening voor overlastgevers en hun gezinnen levert volgens Samsom niets op: “Er is veel coördinatie tussen alle instanties, maar die jongens merken er niets van.”
Als de jongens eenmaal in het zicht van de politie komen, zegt het Kamerlid, is het al te laat. En de hulpverlening die dan op gang komt, helpt ook niet:

“Je moet voorkomen dat ze bij justitie komen, want dan moeten er een psycholoog en advocaat bij. De telefoonschuld wordt gesaneerd, een cursus gebrekkig concentratievermogen. En dan gebeurt er met die jongens niets meer.”

Het Kamerlid beschrijft de “onthutsende ervaring” dat deze jongens zich onaantastbaar wanen, en dat vaak ook zijn.

“Ik zal niet zo snel meer denken, dat valt vast mee, als mensen klagen over overlast.”

Lees vanmiddag het volledige interview met Diederik Samsom in NRC Handelsblad. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)