Politieke reacties op het uitlekken van miljoenennota

Kamerleden reageren verbaasd op het vervroegd naar buiten komen van de Miljoenennota. De Haagse redactie verzamelde reacties van Kamerleden. “Als het niet bewust is gedaan, eet ik mijn hoed op.”

Martin Bosma (PVV):

“Ik ben hogelijk verbaasd. Dit is niet zoals het hoort en niet zoals afgesproken. We hebben hier lang over gesproken.”

Geert Wilders (PVV):

“Een beetje knullig allemaal. Het verdient niet de schoonheidsprijs. Het zegt iets over de veiligheid van stukken in Nederland.”

Harry van Bommel (SP)

“Dit is met opzet gebeurd. Het is bewuste, handige strategie. Vandaag zijn er allerlei belangrijke debatten, bijvoorbeeld over Kunduz, de pgb en de pensioenen, veel fractievoorzitters zijn er nu niet. Niemand is erop voorbereid. Wie kan er nu op de Miljoenennota reageren? Daarnaast gaat het debat nu vooral over het lekken. Als het niet bewust is gedaan, eet ik mijn hoed op. Dan maar zonder hoed op naar Prinsjesdag.”

Frans Timmermans (PvdA):

“Ik ben niet van slag, het scheelt alleen een dag. Het maakt mij niet erg van streek.”

Jetta Klijnsma (PvdA)

“Ik sta er niet erg van te kijken, je houdt er altijd rekening mee. Het debat wordt nu een dag naar voren gehaald.”

Ronald Plasterk (PvdA):

“Mijn kinderen zouden roepen, kan je dan ook helemaal niks? Er is drie maanden op hoog niveau overlegd over de vraag hoe de Miljoenennota bekend te maken. Bewust of door knulligheid, ik weet niet wat erger is.”

Arie Slob (ChristenUnie):

“Je krijgt wel de indruk dat het naar buiten komen van de miljoenennota symptomatisch voor het ICT-beleid van de regering. Dus laat ze nu ook maar eens gaan ophelderen waar het daadwerkelijk aan ligt.”

“Het is een miljoenennota die uitnodigt tot een stevig debat met het kabinet. Ik hoop op een aantal terreinen, onder andere de zorg, het onderwijs, en ook de aanpak van de eurocrisis een gewijzigde koers. “