Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oprichters WikiGreeks willen hun land veranderen

Het probleem is niet dat de Grieken lui zijn of incompetent, schrijven de oprichters van de nieuwe website WikiGreeks in hun  beginselverklaring. Het probleem is iets anders.

Is there any doubt that massive tax evasion in the private sector and corruption in the public sector are each in the process of destroying Greek prosperity, freedom, independence, and opportunity?

De oprichters roepen iedereen op die informatie heeft over corruptie, fraude, diefstal, belastingontduiking, belangenverstrengeling of perscensuur deze te delen, of het nu om de overheid gaat of om de particuliere sector. Dit moet helpen van Griekenland, een land “met hoge niveaus van politieke en economische corruptie”, een beter land te maken.

Vanzelf gaat dit niet:

Based on history, neither we at WikiGreeks nor anyone else should presume that honesty, integrity, civic-mindedness, and public spirit will prevail over greed, corruption, incompetence, and criminality simply because they are in the public interest.

Vanmorgen stonden op de startpagina vooral links naar andere artikelen over Griekenland. Maar WikiGreeks hoopt een verzamelplaats te worden voor Grieken die de vele misstanden in hun land aan de kaak durven te stellen. Geen geringe taak, zo beseffen ze ook uit de verwijzing naar een van de onmogelijke geachte werken die Heracles moest vervullen, het schoonmaken van de stallen van koning Augias. Heracles deed dat door twee rivieren af te dammen en om te leiden door de stallen. WikiGreeks hoopt op eenzelfde effect:

(W)e invite your contributions to the process of exposing as much of it as is humanly possible. What will at first be a trickle will, be hope, become a flood, cleansing the stables and allowing Greece to move more cleanly forward.