Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Jager: crisis kost ons geld, linksom of rechtsom

De Jager: Griekenland betaalt Nederland terug met rente. Foto NRC / Roel Rozenburg
De Jager: Griekenland betaalt Nederland terug met rente. Foto NRC / Roel Rozenburg De Jager: Griekenland betaalt Nederland terug met rente. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister De Jager van Financiën rekent erop dat Griekenland de leningen met rente aan ons land terugbetaalt. ”Daar ga ik absoluut van uit”, zei De Jager vanochtend op Radio 1.

“Griekenland is nu aan zet om alle maatregelen die zijn afgesproken daadwerkelijk te implementeren.”

Als Griekenland toch niet aan haar verplichtingen kan voldoen moeten alle internationale instellingen opnieuw om de tafel met Griekenland, reageert De Jager. “Daar kan ik nog niet op vooruit lopen.”

“Wij geven geen land op. [...] Het is in het belang van iedereen om die euro te redden.”

“Die crisis kost ons linksom of rechtsom geld. Dat heb ik ook altijd gezegd.” - De Jager

Kamer nog niet akkoord met deelname aan noodfonds

Eerder deze week deden berichten de ronde dat Griekenland door landen als Nederland en Duitsland zou zijn opgegeven. De minister benadrukte dat er door zijn ministerie verschillende scenario’s worden uitgewerkt, maar dat aansturen op een faillissement niet aan de orde is.

De Kamer stemde gisteren nog niet in met de Nederlandse deelname aan het Europese noodfonds ESFS. Sommige parlementariërs willen eerst bekijken in hoeverre Griekenland zich aan de afspraken houdt. Verder loopt er nog een discussie over het onderpand dat Finland heeft geëist voor nieuwe leningen aan Griekenland. Pas in oktober beslist de Kamer of er groen licht voor deelname aan het noodfonds wordt gegeven, zo meldt onze politiek verslaggever Erik van der Walle.