Wijziging geslacht op geboorteakte wordt makkelijker

Transseksuelen kunnen in de toekomst gemakkelijker het geslacht op hun officiële papieren laten wijzigen. Zij hoeven niet langer eerst onder het mes te gaan om van geslacht te veranderen.

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag heeft gepubliceerd.

Nu kunnen transgenders hun geslacht op papier pas laten wijzigen als de testikels of de baarmoeder zijn verwijderd. De wachtlijsten voor dergelijke operaties zijn echter lang. Ook wordt er geen rekening gehouden met transgenders die geen operatie willen ondergaan. Human Rights Watch trok daarom eerder deze week aan de bel.

In de toekomst is het voldoende als een rechter en een deskundige vaststellen dat echt sprake is van een ‘diep verlangen een persoon van het andere geslacht te zijn’. Is dat het geval, dan kan de geboorteakte worden gewijzigd, en in het verlengde daarvan andere papieren zoals het paspoort en diploma’s.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde eerder deze week dat de rechten van transgenders worden geschonden in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. De organisatie meent dat medische ingrepen niet verplicht mogen worden gesteld.