Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nog nooit leefden zoveel Amerikanen onder de armoedegrens

St. Francis Center gisteren in Los Angeles. Mensen in de rij voor gratis soep die de liefdadigheidsinstelling uitdeelt. Foto AFP / Kevork Djansezian

De teller van het aantal Amerikanen dat onder de armoedegrens leeft is afgelopen jaar naar een recordhoogte gestegen. Volgens de U.S. Census Bureau, dat belast is met volkstellingen, behelst het aantal nu 46 miljoen mensen.

Het percentage van inwoners van de VS dat in armoede leeft steeg voor het derde opeenvolgende jaar naar 15,1 procent. De Amerikaanse economie is de recessie, die eind 2007 inzette en medio 2009 over haar dieptepunt heen was, nog niet ten boven gekomen. Ruim een kwart van de Afro-Amerikanen en latino’s in Amerika leeft in armoede.

Ten opzichte van 2009 steeg het percentage Amerikanen dat onder de armoedegrens (16.215 euro jaarinkomen) leeft met 0,8 procent. Nog nooit constateerde het Census Bureau zo’n hoog aantal sinds het in 1959 begon met rapporteren over inkomen, armoede en dekking van ziektekosten. Het cijfer van 46 miljoen is het hoogste sinds 1993.