Italiaans parlement definitief akkoord met bezuinigingsplan

De regering van premier Berlusconi kreeg vanavond in het parlement steun voor het uitvoeren van 54 miljard aan bezuinigingen. Foto Reuters / Max Rossi

Het Italiaanse parlement heeft definitief ingestemd met het bezuinigingspakket van de regering ter waarde van 54,2 miljard euro. Het pakket moet een dreigende financiële crisis in het land afwenden.

In het lagerhuis stemden vanavond 314 parlementariërs voor het bezuinigingsplan van de regering-Berlusconi en 300 tegen. Eerder vanmiddag sprak het parlement al het vertrouwen uit in de regering, wat in feite al steun voor het pakket ombuigingen betekende. In het pakket zijn onder meer belastingverzwaringen en besparingen op de overheidsuitgaven opgenomen.

Doel van het pakket is dat Italië, in navolging van een eis van de Europese Centrale Bank (ECB), in 2013 een sluitende begroting heeft. Zo’n twintig miljard van de bezuinigingen moeten in 2012 worden doorgevoerd, de rest moet in 2013 bezuinigd worden.

Buiten het Italiaanse parlement zijn vanavond honderden demonstranten slaags geraakt met de politie in Rome. De demonstranten gooiden rotjes, vernietigden vuilnisbakken en gooiden voorwerpen richting de oproerpolitie. Er zijn geen meldingen van gewonden binnengekomen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers