Iraanse justitie: wandelaars komen helemaal niet vrij

In een verklaring die de Iraanse justitie vandaag heeft doen uitgaan, weigert het de woorden van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad van gisteren te ondersteunen: de twee Amerikaanse wandelaars worden niet vrijgelaten.

De mannen werden in juli 2009 gearresteerd tijdens een wandeltocht langs de Iraanse grens met Irak. Een derde wandelaar werd in september 2010 vrijgelaten. Vorige maand werden de overige twee, Shane Bauer en Josh Fattal, tot acht jaar cel veroordeeld wegens spionage. Gisteren liet Ahmadinejad echter weten dat de twee “binnen enkele dagen” vrijgelaten zouden worden. Maar justitie ontkent dat dus nu in een verklaring, meldt persbureau AFP.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren regelmatig opgeroepen tot de vrijlating van de wandelaars. In een reactie op de woorden van Ahmadinejad zei Hillary Clinton gisteren dat zijn verklaring “bemoedigend” was en dat ze nu hoopte op een snelle vrijlating.