‘Gaddafi is in Libië en klaar om nog jaren te strijden’

Het noorden van Bani walid, dat veroverd is door rebellen. Een portret van Gaddafi is doorzeefd, op de ezel is het woord 'Moammar' gespoten. Maar drie weken na de overname van Tripoli is de hoop op een snelle machtsoverdracht grotendeels vervlogen. Foto AP / Alexandre Meneghini

Moammar Gaddafi heeft zich opnieuw strijdbaar getoond en de wereld ervan verzekerd dat hij nog in Libië is. Ditmaal sprak de verdreven kolonel niet per audioboodschap, maar via zijn trouwe woordvoerder Moussa Ibrahim.

Waar Gaddafi zich precies bevindt, is al maanden onduidelijk. Zeker nadat drie weken geleden Tripoli werd ingenomen door de rebellen en zijn entourage de hoofdstad ontvluchtte. Ibrahim zei vandaag via een satellietverbinding tegen Reuters dat de gevluchte leider nog vol goede moed zit en een sterk leger achter zich weet.

“De leider verkeert in goede gezondheid en zijn moraal is hoog. Natuurlijk is hij nog in Libië. De strijd is verre van voorbij, zoals de wereld zich wel kan indenken. We zijn nog steeds heel machtig, onze strijdkracht is nog steeds erg groot. We beschikken over duizenden en nog eens duizenden vrijwilligers.”

‘Elke Libische stad bevrijden’

Volgens de NTC, de Nationale Overgangsraad, is Moussa Ibrahim gisteren nog gezien in de zwaar bevochten stad Bani Walid. Hij zou in gezelschap hebben verkeerd van Gaddafi’s zoon Saif al-Islam. Ibrahim wilde tegen Reuters niets kwijt over zijn verblijfplaats, maar benadrukte dat grote delen van Libië nog in handen zijn van het regime.

“In het noorden aan de kust, delen van het westen en het hele zuiden behoren ons toe. We verzamelen nu onze troepen en zullen elke stad in Libië bevrijden. Zelfs al moeten we nog jaren straat voor straat, huis voor huis veroveren.”

Saadi Gaddafi onder huisarrest in Niger

Een andere zoon van Moammar Gaddafi, Saadi, wordt volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken door Niger in een staatsgebouw vastgehouden. Hij zou daar onder huisarrest staan. Volgens Washington is het aan de regering van Niger en de NTC om te bepalen wat er met Saadi gebeurt. Hij kwam zaterdag aan in Niger na een reis in een militair vliegtuig.