De Jager: Nederland rekent niet op faillissement Griekenland

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ontkent dat Nederland rekent op het faillissement van Griekenland. “Alle activiteiten zijn gericht op het redden van Griekenland”, zei hij vanavond in een debat met de Tweede Kamer. Dat meldt persbureau Novum.

Verschillende Kamerleden hadden De Jager om opheldering gevraagd naar aanleiding van berichten dat het ministerie van Financiën Griekenland zou hebben opgegeven.

“Dat is niet zo. Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van het tweede steunpakket. Dat is juist gericht op het redden van Griekenland”, zei De Jager.

De Jager wilde geen antwoord geven op de vraag of hij het waarschijnlijk acht dat Griekenland failliet gaat.

“Ik doe over de waarschijnlijkheid van een faillissement van een land geen uitspraken”, zei hij. “We bereiden ons voor op verschillende scenario’s. Dat is alleen maar verstandig.” - De Jager

De Jager benadrukte dat Griekenland zijn deel van de afspraken wel moet nakomen en werk moet maken van de bezuinigingen. “Dat is absoluut noodzakelijk. Gebeurt het niet, dan is er een heel nieuwe situatie.” Over die situatie zei De Jager niet te willen speculeren.

‘Het is een godsgruwelijke puinzooi’

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk hekelde de manier waarop de Europese regeringsleiders de crisis rondom Griekenland aanpakken.

“Het is een godsgruwelijke puinzooi. Op oneven dagen stralen de regeringsleiders steun uit voor de euro, op even dagen is daar opeens weinig van over.”

Nederland moet net als alle overige landen de ‘ferme wil’ aan de dag leggen om de problemen rondom Griekenland op te lossen, stelde Plasterk.

De voltallige Tweede Kamer vroeg het kabinet eerder woensdag alle mogelijke scenario’s rondom Griekenland op een rijtje te zetten, met daarbij een inschatting van de kosten. Dat moet uiterlijk vrijdag gebeuren.