‘BP hoofdverantwoordelijk voor olieramp in Golf van Mexico’

BP was hoofdverantwoordelijk voor de olieramp in de Golf van Mexico, stelde een onderzoeksrapport vandaag. Foto AP / Gerald Herbert

Oliemaatschappij BP draagt de meeste verantwoordelijkheid voor de olieramp van vorig jaar in de Golf van Mexico, de grootste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Dat staat in een rapport van een onderzoeksteam van de Amerikaanse kustwacht en de Amerikaanse toezichthouder voor olieboringen BOEMRE dat vanmiddag is vrijgegeven.

Het valt BP vooral aan te rekenen dat er in de dagen voorafgaand aan de ramp een reeks foute beslissingen is genomen met betrekking tot het boortechnische gedeelte. De veiligheid van het personeel van het booreiland en het milieu kwamen in het geding door het plaatsen van een te zwakke cementen afdekplaat op het boorgat, de dag voor het ongeluk, en het plaatsten van een stalen behuizing in de bron op een instabiel deel van de zeebodem.

BP gaf na het verschijnen van het rapport een verklaring uit waarin het stelde dat het blijft werken aan het verbeteren van de veiligheid van de booractiviteiten:

“BP heeft sinds het begin zijn rol in het ongeluk erkend en heeft concrete stappen genomen om de veiligheid en het risicobeheer in zijn wereldwijde operaties verder te verbeteren. We blijven andere partijen oproepen hun rol in het ongeluk te erkennen en veranderingen door te voeren om vergelijkbare ongelukken in de toekomst te voorkomen.”

Bij een explosie op het booreiland Deepwater Horizon vorig jaar april kwamen elf mensen om het leven. De daaropvolgende olieramp resulteerde in miljarden dollars aan schade. In totaal lekte zo’n achthonderd miljoen liter ruwe olie in zee en werden honderden kilometers kust besmeurd.