Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Ziekenhuizen AMC en VUmc gaan samenwerken en verdelen hun operaties

Het academische ziekenhuis AMC in Amsterdam. Foto Google Maps

De academische ziekenhuizen AMC en VUmc in Amsterdam gaan intensief samenwerken. Zij zullen medische behandelingen verdelen, wat betekent dat patiënten voor complexe behandelingen nog maar in een van de twee ziekenhuizen terechtkunnen. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

In Amsterdam kunnen patiënten straks voor ernstige ongevallen buiten kantooruren mogelijk de ene week in het AMC, de andere week in het VUmc terecht. Zwangere vrouwen zullen bijvoorbeeld vooral in het VUmc bevallen. Voor heel gecompliceerde zwangerschappen en dreigende vroeggeboorten moeten ze naar het AMC.

Het is voor het eerst dat twee academische ziekenhuizen zo intensief gaan samenwerken. Het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis voegt zich naar verwachting later bij de alliantie.

De ziekenhuizen stemmen ook de inkoop van apparatuur op elkaar af, wisselen personeel uit, werken samen bij op onderdelen van de medische opleidingen en zullen één elektronisch patiëntendossier ontwikkelen.

Plannen sluiten aan bij wens minister Schippers

De plannen komen overeen met de wens van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) dat ziekenhuizen niet meer alles zelf doen, om de kostenstijging in de zorg te remmen. Ziekenhuizen mogen complexe operaties ook alleen nog uitvoeren als ze die vaak doen. Daarvoor moeten zij zich wel specialiseren.

Ook de Amsterdamse universiteiten willen samengaan, zegt bestuursvoorzitter Levi van het AMC, maar die samenwerking verloopt “nog stroef”.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een interview met Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, en Elmer Mulder van het VUmc over de vergaande samenwerking. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)