Jackie zweeg toch niet altijd

In de jaren na de moord op president J.F. Kennedy sprak de mythisch zwijgzame Jackie uren met historicus Arthur Schlesinger. Morgen komen de opnames in boekvorm uit.De Franse president Charles de Gaulle noemde ze een „egomaan”, terwijl die háár juist adoreerde. Indira Gandhi, de latere premier van India, vond ze „een vreselijke vrouw”. Martin Luther King? Een „bedrieger”, verzot op vrouwen.

Veel aardige woorden had Jacqueline Kennedy (1929-1994) in 1964 niet over voor de groten der aarde die ze tijdens het presidentschap (1961-1963) van haar man J.F. Kennedy ontmoette. Ze zag veel mensen die ze onecht vond, geobsedeerd door seks of door zichzelf.

Jackie Kennedy sprak in haar woonkamer vele uren met historicus Arthur Schlesinger jr. De gesprekken werden opgenomen en op verzoek van de Amerikaanse president bewaard. Morgen worden ze postuum – ook Schlesinger leeft niet meer – openbaar gemaakt, in een boek dat het vijftigjarig jubileum van Kennedy’s inauguratie moet opluisteren. The New York Times kreeg de afschriften en geluidsopnames en publiceert deze week uitgebreid uit de Kennedy tapes.

De onthullingen van de toen 34-jarige Jackie Kennedy zijn voor zover nu bekend nergens onthullend, maar wel pikant. De publicatie krijgt in de VS uitgebreid aandacht. Het gaat immers om een first lady die er in slaagde geen dag uit het nieuws te blijven. Haar tv-rondleiding door het Witte Huis (1961) werd door 56 miljoen Amerikanen bekeken. Na 22 november 1963, toen haar man werd vermoord, gaf ze zelden interviews. Ze trouwde na vijf jaar met scheepsmagnaat Aristoteles Onassis en trok zich terug uit het publieke leven. Maar ze sprak dus wel met Schlesinger.

Abonnees kunnen het volledige artikel hier lezen.