Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Italië vraagt China om “grote hoeveelheden” schuld op te kopen

Italië heeft China gevraagd om nieuwe Italiaanse staatsobligaties op te kopen om daarmee een deel van de staatsschuld over te kopen. Italië is naarstig op zoek om het overheidstekort terug te dringen en daarmee het land uit de schuldencrisis te trekken.

Rome wil de komende twee jaar 54,2 miljard euro bezuinigen. Het doel is om, in navolging van een eis van de Europese Centrale Bank (ECB), in 2013 een sluitende begroting te hebben. Zo’n twintig miljard aan bezuinigingen moeten in 2012 worden doorgevoerd, de andere helft moet in 2013 bezuinigd worden. De verkoop van nieuwe obligaties kan daaraan bijdragen.

China maakte opkopen Griekse schuld niet waar

Vorige week had de Italiaanse minister van financien Giulio Tremonti een ontmoeting met een delegatie uit China, waaronder Lou Jiwei de voorzitter van een staatsinvesteringsfonds, om de mogelijkheid voor aankoop van obligaties te bespreken, meldt persbureau Dow Jones.

Later vandaag worden nieuwe Italiaanse obligaties geveild. Volgens The Financial Times heeft Italië Beijing gevraagd een “significante” hoeveelheid schulden over te nemen. Wall Street Journal meldt dat Italië “hoopt” dat China “grote hoeveelheden” schuld opkopen. Volgens die laatste krant is het echter onzeker of China daadwerkelijk Italiaanse schulden overneemt, aangezien China dergelijke verwachtingen in 2010 bij Griekenland ook niet heeft waargemaakt.

‘Opkopen van China kan stabiliserend effect hebben’

Op 7 augustus besloot de ECB op grote schaal Italiaanse en Spaanse schulden in de vorm van staatsobligaties op te kopen om de rentes hierop te laten dalen. Door deze beslissing hoefden de probleemlanden minder nieuwe obligaties uit te geven om hun grote staatsschuld te financieren. Met het opkopen haalde de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de obligaties daalde en Italië en Spanje weer goedkoper geld kan lenen. Afgelopen vrijdag zorgde het vertrek van ECB-topeconoom Jürgen Stark dat de rentes op Italiaanse en Spaanse obligaties weer omhoog schoten.

Volgens NRC-economieredacteur Jan Meeus ligt de verkoop van nieuwe Italiaanse obligaties onder een vergrootglas van de financiële markt vanwege de schuldencrisis. Want als China grote hoeveelheden obligaties van Italië kopen is dat goed nieuws voor beleggers, aldus Meeus.

“Hogere rentes op obligaties kunnen voor problemen zorgen voor landen, dan kunnen ze moeilijker geld lenen. Die problemen los je op als een partij grote hoeveelheden obligaties opkoopt. Dat is is goed nieuws voor beleggers. Vorig jaar zorgde het opkopen van Spaanse obligaties door China dat de rentes tijdelijk stabiliseerden.”