Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoogste rechter België en betrokkene Fortis-affaire stapt op

A pedestrian reads a French daily commenting the financial crisis in front of a Fortis bank on October 07, 2008, in Brussels. Fortis shareholders on October 6, 2008 mulled legal action after French bank BNP Paribas agreed a deal with the Belgian and Luxembourg governments to carve up the troubled finance group. Newspaper's frontpage reads "The Worst Day" AFP PHOTO / JOHN THYS
A pedestrian reads a French daily commenting the financial crisis in front of a Fortis bank on October 07, 2008, in Brussels. Fortis shareholders on October 6, 2008 mulled legal action after French bank BNP Paribas agreed a deal with the Belgian and Luxembourg governments to carve up the troubled finance group. Newspaper's frontpage reads "The Worst Day" AFP PHOTO / JOHN THYS Het kantoor van Fortis in Brussel tijdens de financiële crisis, oktober 2008. Foto AFP / John Thys

De hoogste rechter van België, Ghislain Londers, heeft zijn ontslag aangeboden aan de minister van Justitie. Londers zegt om “persoonlijke redenen” op te stappen. Morgen doet het Gentse hof van beroep uitspraak in de Fortisaffaire waar ook Londers bij betrokken is.

Stefaan De Clerck, de Belgische minister van Justitie, bevestigt het ontslag van Londres, meldt De Standaard. In 2007 werd de 64-jarige Londers eerste voorzitter van het Hof van Cassatie.

Eind 2008 beschuldigde Londers de Belgische regering ervan rechters te beïnvloeden in de zaak Fortis. De Franse bank BNP Paribas besloot begin oktober 2008 de genationaliseerde Fortis Bank België en Fortis verzekeringen België te kopen van de regering in Brussel. Het Hof van Beroep in Brussel oordeelde echter dat de overname moest worden stilgelegd tot de aandeelhouders van Fortis toestemming hadden gegeven voor de transactie.

BNP schortte daarop de aankoop op. Naar aanleiding van de affaire stapte de regering van premier Yves Leterme op.

De vice-voorzitter van het Belgische Hof van Cassatie, Ivan Verougstraete, zou mogelijk de rechtszaak hebben beïnvloed. Het bewijs daarvoor was een sms die naar een van de drie rechters in de zaak gestuurd was. Londers zou daarna een brief aan het parlement geschreven hebben dat een van de rechters vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt naar het kabinet van toenmalig premier Leterme en de minister van Justitie. Volgens Londers waren er “belangrijke aanwijzingen” van inmenging in de verkoop van Fortis en de schending van de scheiding van de gerechtelijke en wettelijk macht.

In De Standaard bevestigt Londers dat hij zijn collega Verougstraete eerder dit jaar sancties had opgelegd omdat hij hem niet had ingelicht over de contacten die hij onderhield met een van de rechters.