Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Tal van explosies in Kabul - vuurgevechten nog gaande

Het centrum van Kabul is vanochtend opgeschrikt door meerdere raket- en mortieraanvallen en hevige vuurgevechten, die nog altijd gaande zijn. De Amerikaanse ambassade en het hoofdkwartier van de NAVO zijn onder meer doelwit van de aanvallen.

Het lijkt erop dat er gewonden en doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet duidelijk. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen.

Update 12.57 uur: NAVO-chef Rasmussen heeft in een reactie gezegd dat de aanval een poging is om de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid naar de Afghaanse autoriteiten op de proef te stellen, maar niet zal slagen. Inmiddels is ook een explosie gehoord in het westen van Kabul bij een gebouw van de grenspolitie.

Tot dusver meldden ooggetuigen en journalisten ter plaatse ten minste tien explosies, waaronder één bij het Abdul Haq plein in Kabul, een paar honderd meter van de Amerikaanse ambassade.


Grotere kaart weergeven

De Talibaan melden op hun officiële website dat ze verantwoordelijk zijn voor de aanvallen in Kabul die nu gaande zijn:

Earlier on Monday, at about 8:00 am, Mujahideen of the Islamic Emirate attacked the so-called ISAF forces’ army base with missiles and mortars in the heart of Kabul City, the capital of the Country. Though, the magnitude of attack is yet to be determined.

Onze correspondent in Kabul schreef even na elf uur het volgende op Twitter:

Twitter avatar BetteDam Bette Dam Police source: Three suiciders exploded themselves. Other suiciders went into the shopping mall near abdul haq-square and started fighting.

Natalie Righton, die correspondent in Kabul is voor onder meer de Volkskrant, meldde om 11.45 uur:

Twitter avatar Natalie_Kabul Natalie Righton Meldingen van rennende mensen op straat in #Kabul. Raketinslagen op straat 12/13 in WAK. Ik hoor schoten, legerheli’s, auto’s toeteren.

Lotfullah Najafizada van TOLONews, Afghanistans enige 24-uurs nieuwskanaal, schreef rond 11.20 uur op Twitter:

Twitter avatar LNajafizada Lotfullah Najafizada Attackers fire rockets towards the US embassy.

Ooggetuigen meldden tegenover persbureau Reuters dat de wegen rond de Amerikaanse ambassade zijn afgesloten.

Als er nieuwe informatie bekend is, melden we die zo snel mogelijk.