Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan begint rondreis Midden-Oosten - enthousiast onthaal in Kairo

Erdogan op 6 september tijdens een persconferentie in Ankara. Hij reist de komende dagen door het Midden-Oosten. Foto AFP / Adem Altan

De Turkse premier Erdogan is vanochtend in Kairo gearriveerd voor een driedaagse rondreis door het Midden-Oosten. Hij bezoekt Egypte, Tunesië en Libië. De reis komt op het moment dat de spanningen in de regio oplopen.

Erdogan werd vanochtend door een enthousiaste menigte onthaald in de Egyptische hoofdstad. Hij spreekt daar vandaag met het militaire leiderschap van het land en houdt later vandaag een toespraak voor de Arabische Liga. Een hoge adviseur van Erdogan zegt in de Turkse krant Hürriyet dat hij een “historische speech” zal houden waarin hij zal oproepen tot verdere democratisering in de Arabische wereld. Ook zou hij in de toespraak de Syrische president Assad een “laatste waarschuwing” willen geven.

De Turkse premier zei eerder ook een bezoek te willen brengen aan Gaza, maar dat werd gisteren afgelast. Morgen reist Erdogan door naar Tunesië, waar met het verjagen van president Ben Ali dit jaar de ‘Arabische Lente’ begon. Donderdag reist Erdogan door naar Libië, waar hij gesprekken heeft met de interim-regering en ongetwijfeld de rol die Turkije binnen de NAVO had zal benadrukken bij het verdrijven van Moammar Gaddafi.

Het bezoek van Erdogan aan Egypte komt op een moment dat de spanningen in de regio behoorlijk zijn opgelopen. Turkije heeft zelf een groot conflict met Israël over de Israëlische bestorming van het Turkse activistenschip Mavi Marmara vorig jaar, waarbij negen Turken omkwamen en waarvoor Israël weigert excuses aan te bieden. De Turken hebben in reactie daarop de militaire en economische betrekkingen tussen beide landen bevroren. De relaties tussen Egypte en Israël zijn de afgelopen dagen ook verslechterd vanwege de bestorming van de Israëlische ambassade in Kairo van afgelopen vrijdag.

De rondreis van Erdogan is bedoeld om de Turkse belangen in de regio, die voor het begin van de ‘Arabische Lente’ zo veilig leken, te redden, schreef onze Turkije-correspondent Bram Vermeulen vanochtend in nrc.next:

“Met zijn Arabische tour poogt de regering terug te winnen wat ze in de eerste helft van dit jaar verloor. De ‘Arabische Lente’ gooide de buitenlandpolitiek van de AK-regering op zijn kop. “Nul problemen met de buurlanden”, was het streven toen de AK-partij in 2002 aan de macht kwam. Maar nu zijn er problemen te over. In Libië raakten de Turken miljarden euro’s aan bouwcontracten kwijt, door de strijd tegen Gaddafi. De opstanden in Syrië legden de handel met Turkije stil die in de afgelopen drie jaar tussen de buurlanden op gang was gekomen. President Assad wil maar niet luisteren naar de Turkse aanmaningen op te houden op zijn eigen volk te schieten. Buurland Irak is ontstemd over de aanhoudende Turkse bombardementen in het noorden van het land, waar het Turkse leger zegt Koerdische militanten uit te willen schakelen.”