Dit is een artikel uit het NRC-archief

Ruimtevaart

André Kuipers op 20 december de ruimte in

De Nederlandse astronaut André Kuipers zal op 20 december naar het internationale ruimtestation ISS vertrekken. Dat meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

Eigenlijk zou Kuipers eind november de ruimte ingaan, maar dat werd uitgesteld vanwege een mislukte lancering van een onbemande Russische Sojoezraket in augustus. De raket zou voorraden naar het ISS brengen, maar stortte neer doordat de brandstofvoorziening door een productiefout werd afgesloten.

Ook Kuipers reist met een Sojoezraket. De afgelopen maanden heeft Kuipers intensief getraind voor zijn missie. Onder andere in een Sojoez-simulator en ook met alles wat in een Sojoez mis kan gaan. “Het is een geruststellend gevoel dat je weet wat je dan kan doen”, zei hij anderhalve week geleden in een interview met NRC Handelsblad.

Kuipers zal bijna een half jaar aan boord van het ruimtestation verblijven.