Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wereldbank waarschuwt Palestijnen voor ‘acute financiële crisis’

De Palestijnen stevenen af op een “acute financiële crisis”. Dat is een van de conclusies in een rapport van de Wereldbank dat vandaag uitkomt over de Palestijnse gebieden.

Een gebrek aan economische groei en een daling in de financiële hulp aan de Palestijnse gebieden zouden voor de penibele economische situatie zorgen, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Het rapport van de bank looft echter wel de Palestijnse gang naar de Verenigde Naties om een onafhankelijke staat te laten erkennen door de lidstaten. Volgens de Wereldbank, het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, staan de Palestijnse openbare instellingen er beter voor op de gebieden van veiligheid, rechtsspraak, economische ontwikkeling en dienstverlening dan die in de omringende landen.

‘Israël moet blokkade op Palestijnse tegoeden opheffen’

De Wereldbank voorspelt dat de Palestijnse economische groei dit jaar van negen procent in 2010 naar zeven procent daalt. Een daling die volgens de organisatie de Westbank hard treft. Ook zorgt de daling in het aantal donaties aan de gebieden ervoor dat de begroting van ruim 700 miljoen euro aan donorgeld niet gerealiseerd kan worden. In de eerste helft van het jaar ontving de PA slechts 215 miljoen euro, waardoor de afhankelijkheid van leningen is gegroeid. In juli kon de PA de ambtenarensalarissen al niet uitbetalen.

Volgens de Wereldbank zou het Israël de blokkade op belastinggeld aan de PA moeten opheffen om economische groei in de Palestijnse gebieden te stimuleren. Het geld wordt niet overgemaakt vanwege het akkoord dat Fatah met de militante Hamasbeweging sloot eerder dit jaar.