Vriendelijk personeel doet geweld in gevangenissen afnemen

Het grote probleem van geweld in gevangenissen is voor een deel verholpen. In de afgelopen vier jaar hebben detentiecentra steeds minder te maken met geweldsincidenten waardoor het er een stuk veiliger is geworden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vergeleken met 2008, toen geweld in gevangenissen nog een enorm probleem vormde, is het aantal incidenten met 10 procent gedaald. De afname is volgens persbureau Novum vooral het gevolg van vriendelijker gevangenispersoneel. Dankzij een speciale training gaan medewerkers “minder autoritair, vriendelijker en respectvoller” met gevangenen om.

“Dat begint al wanneer ‘s morgens de celdeuren opengaan. Vroeger zou een medewerker eerder ‘sta op!’ hebben gezegd”, zegt directeur Gevangeniswezen Angeline van Dijk. “Nu is men vriendelijker, zegt eerst goedemorgen en kijkt naar hoe de gedetineerde zich voelt.”

Ook wordt goed gedrag nu beloond met allerlei voorrechten als extra scholing. “De verantwoordelijkheid wordt bij gevangenen zelf gelegd”, aldus Van Dijk.