Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland steunt oprichting onafhankelijke Palestijnse staat

Activisten hingen vandaag een Palestijnse vlag op bij het EU-hoofdkwartier in Brussel om steun te vragen voor de erkenning van een Palestijnse staat. Foto AFP / John Thys

Rusland steunt Palestijnse president Mahmoud Abbas als hij op 20 september aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vraagt om een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen.

Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitaly Churkin, gezegd, meldt persbureau AFP. De Palestijnen hopen de steun van meer dan 150 landen van de in totaal 192 VN-leden te krijgen bij een eventuele stemming volgende week. Israël en de Verenigde Staten zijn sterk gekant tegen de eenzijdige gang naar de VN. Volgens de twee landen kunnen alleen directe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen leiden tot een onafhankelijke Palestijnse staat.

De VS hebben al aangekondigd een veto te willen uitspreken in de Veiligheidsraad als de Palestijnen aandringen op een stemming over een onafhankelijke staat. Maar Washington wil dat liever voorkomen, omdat maar weinig landen tegen de Palestijnse gang naar de VN lijken te zijn. Vorige week probeerden de VS tevergeefs het in het slop geraakte vredesproces nieuw leven in te blazen.

Activisten hangen Palestijnse vlag op in Brussel

Activisten hebben vanmiddag in Brussel een grote Palestijnse vlag opgehangen bij het hoofdkantoor van de Europese Unie. Zij willen dat de Unie unaniem instemt met de Palestijnse staat volgende week dinsdag.