Rebellen veroveren deel Bani Walid, centrum nog niet bereikt

Een rebel stelt, na de verovering van een gebied aan de frontlinie van Bani Walid, de winst veilig door zijn vlag in de grond te planten. Foto AFP / Joseph Eid

De Libische rebellen hebben gisteravond laat de noordelijke helft van Bani Walid weten te veroveren. De strijd met de resterende getrouwen van kolonel Moammar Gaddafi om een van diens weinige overgebleven bolwerken vindt nu vooral plaats in het centrum van de stad.

Een inwoner van Bani Walid bevestigt de berichten van de rebellen tegenover persbureau AP. “Ze hebben het stadscentrum nog niet onder controle, maar alles ten noorden van het centrum is bevrijd.”

Luchtaanvallen NAVO hielpen bij bevrijding Bani Walid

Volgens de rebellen hebben aanhangers van Gaddafi uit verschillende steden zich na de val van Tripoli verzameld in Bani Walid. “Voor hen is het een zaak van leven en dood”, zegt een onderhandelaar aan de zijde van de opstandelingen. “Het interesseert ze niet als burgers de strijd met hun leven moeten bekopen.”

Gevechtsvliegtuigen van de NAVO vielen het hele weekend stellingen van de Gaddafi-getrouwen aan. Zaterdag zouden een tank, twee gepantserde voertuigen en een raketinstallatie nabij Bani Walid getroffen zijn. Er werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op het gebied rondom Gaddafi’s geboortestad Sirte, en de zuidelijke steden Waddan en Sabha.

Onenigheid binnen Nationale Overgangsraad komt bovendrijven

De Libische rebellen zetten gisteren al vroeg de aanval in op Bani Walid, maar moesten zich terugtrekken nadat ze zwaar onder vuur waren genomen. Volgens hen heeft de NAVO ze verzocht zich terug te trekken zodat er luchtaanvallen op Bani Walid kunnen worden uitgevoerd. Een bron binnen de NAVO ontkende dit gisteren.

Na een patstelling van een week, waarin de rebellen probeerden een vreedzame overgave van Bani Walid te bewerkstelligen, zetten de Libische rebellen vrijdag de aanval in. De Gaddafi-loyalisten lijken van geen wijken te willen weten. Ze kennen het etrrein beter dan de rebellen en zijn vooralsnog goed bewapend. Ondertussen kampt de Nationale overgangsraad met de eerste scheurtjes in het geheel. De politieke tak krijgt de neuzen van alle strijdende krachten niet dezelfde kant op: