Gekte in VS rondom Murakami

In de Verenigde Staten verwacht men een grote run op Murakami’s trilogie. Sommige boekhandels zullen tot middernacht openblijven. Het is een actie die je eerder zou verwachten bij het verschijnen van de nieuwe Harry Potter, maar ook Murakami heeft de status van ster-auteur al weer een tijdje verworven. In het Westen werd hij aanvankelijk gezien

In de Verenigde Staten verwacht men een grote run op Murakami’s trilogie. Sommige boekhandels zullen tot middernacht openblijven.

Het is een actie die je eerder zou verwachten bij het verschijnen van de nieuwe Harry Potter, maar ook Murakami heeft de status van ster-auteur al weer een tijdje verworven. In het Westen werd hij aanvankelijk gezien als cultschrijver, inmiddels is hij bestsellerauteur. In Japan werden er van de 1000 pagina’s tellende trilogie binnen een maand 1 miljoen exemplaren verkocht. Dat de boekhandels nu al aankondigen dat ze in oktober tot middernacht openblijven, geeft de vreugde van de noodlijdende bedrijfstak aan; onlangs ging in de VS de boekhandelketen Borders failliet.

Het heeft twee jaar geduurd voordat de Engelstalige versie er was. Ondertussen circuleerden op internet al wel fragmenten van vertalingen, gemaakt door fans die niet langer konden wachten. Via YouTube zijn ook alle favoriete muziekfragmenten van Murakami te achterhalen.

Vorig jaar verscheen in Nederland de vertaling van boek 1 en 2. Pieter Steinz, die de delen voor deze krant besprak, stelde de vraag: kunnen een miljoen Japanners het bij het verkeerde eind hebben? Ja, concludeerde hij: „1q84, het moet me van het hart, is zonde van de tijd. Ik denk niet dat ik het over driekwart jaar nog op kan brengen om aan het derde deel van de avonturen van Tengo en Aomame te beginnen. Dat het me koud laat hoe het met ze afloopt, is dan ook een geluk bij een ongeluk.”