Beurs Tokio sluit fors lager vanwege angsten faillissement Griekenland

Caption: A man looks at an electronic board displaying market indices outside a brokerage in Tokyo September 6, 2011. Japan's Nikkei average slid 2.2 percent on Tuesday to a 2-1/2 year closing low after sovereign debt fears pummeled European stocks and as investors worried upcoming U.S. job measures will not be enough to boost confidence in the slowing U.S. economy. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS)
Caption: A man looks at an electronic board displaying market indices outside a brokerage in Tokyo September 6, 2011. Japan's Nikkei average slid 2.2 percent on Tuesday to a 2-1/2 year closing low after sovereign debt fears pummeled European stocks and as investors worried upcoming U.S. job measures will not be enough to boost confidence in the slowing U.S. economy. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS) Een handelaar bekijkt de koersen in Tokyo op 6 september. Foto Reuters / Toru Hanai

De Tokyo Stock Exchange sloot vanochtend met een verlies van 2,31 procent als gevolg van bezorgdheid over een mogelijk faillissement van Griekenland.

Update 9.07: De AEX is zojuist, zoals verwacht, geopend met een verlies van 2,4 procent. Ook de andere Europese beurzen openen met verlies: de beurs in Frankfurt verloor bij opening 2,39 procent, de London Stock Exchange zakte 2,21 procent in en in Milaan daalde de beurs ruim drie procent. De actuele standen van de Europese beurzen

De Nikkei verloor 201,99 punten en eindigde op een stand van 8.535,67 punten, de laagste slotstand sinds 28 april 2009. De bredere Topix-index dook 1,91 procent in de min. In Tokyo werd vrij weinig verhandeld voor slechts 1,69 miljard euro, meldt persbureau AFP. Beleggers zijn bezorgd over de schuldencrisis in de eurozone, in het bijzonder Griekenland, en de effecten op de mondiale economische groei.

Vrijdag zorgde het opstappen van Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank voor mineur op de Europese markten en op Wall Street. De rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties stegen fors en ook daalde de euro sterk ten opzichte van de dollar. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt sloten met verliezen tot 4 procent en de AEX dook 2,6 procent in de min.

Volgens de ECB vertrekt Stark vanwege “persoonlijke redenen”, maar algemeen wordt aangenomen dat hij weggaat uit onvrede met het beleid van de centrale bank. Stark was sterk gekant tegen het recente opkopen van staatsobligaties.

Afgelopen weekend kondigde Griekenland nieuwe maatregelen aan om de staatsschuld te verminderen. Het land sprak de “geruchten” tegen dat het afstevent op een faillissement, maar dat had geen effect op de stemming in Japan. Volgens Dow Jones zal de AEX naar verwachting ook lager openen vanwege de geruchten over een mogelijk faillissement van Griekenland.

    • Hans Klis