Aanval Gaddafi op olierafinaderij Ras Lanuf, NAVO zet missie door

Levensloze lichamen van rebellen in het ziekenhuis na de aanval vanochtend op de raffinaderij van Ras Lanuf. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Bij een dubbele aanval door Gaddafi-gezinde troepen op een olieraffinaderij in de havenstad Ras Lanuf zijn zeker vijftien doden gevallen. De NAVO maakte kort daarna bekend dat het voorlopig blijft doorgaan met de missie in Libië.

Vijf van de doden behoorden tot het personeel van de door de Nationale Overgangsraad beheerde olieterminal. Nadat vijftien medewerkers de productie probeerden te saboteren door brand te stichten, kwam vanuit de woestijn een konvooi van bewapende mannen aangereden.

Signaal van volhardende regimestrijders

Bij het daarop volgende gevecht zouden nog eens tien Gaddafi-getrouwen zijn gedood, meldt een kolonel van de rebellenstrijdkrachten aan AP. Ondertussen bevestigt een Reuters-verslaggever dat in een plaatselijk ziekenhuis vijftien levenloze lichamen zijn binnengebracht. Onduidelijk is hoeveel slachtoffers aan de kant van de opstandelingen vielen en hoeveel regimestrijders omkwamen.

De omvang van de aanval is lastig in te schatten, maar een medewerker van de raffinaderij spreekt van veertig voertuigen. De aanval begon vroeg in de ochtend terwijl de medewerkers nog lagen te slapen. Het is na de hevige strijd om Bani Walid wederom een teken van dat Moammar Gaddafi nog niet verslagen is in de strijd om de macht in Libië.

NAVO wil geen grote rol on post-Gaddafi Libië

Vandaag verklaarde de secretaris-generaal van de NAVO dan ook dat de verdragsorganisatie blijft doorgaan met militaire acties in het land. Anders Fogh Rasmussen erkende de risico’s die dat met zich meebrengt als het aankomt op burgerdoden. Hij ziet de NAVO geen grote rol spelen in Libië zodra het conflict daar ten einde is.

“We blijven paraat om onze operaties uit te voeren zolang dat nodig is”, aldus Rasmussen. Hij zei niet te weten waar Gaddafi is en dat dit voor de NAVO ook niet van belang is als het aankomt op het aanhouden van de missie.

Al Jazeera doet verslag van de aanval in Ras Lanuf: