Zweedse veiligheidsdiensten arresteren terreurverdachten

De kunstgalerij in Gotenburg die vannacht werd ontruimd. Foto Reuters / Adam Ihse

Zweedse veiligheidsdiensten hebben vier mensen opgepakt die ervan worden verdacht een terroristische aanslag te hebben beraamd. De personen werden vannacht in Gotenburg gearresteerd.

Woordvoerder Stefan Johansson heeft de arrestaties aan persbureau AP bevestigd, maar wil verder nog geen mededelingen doen.

Volgens de Zweedse krant Expressen zouden de verdachten zijn gearresteerd in de buurt van een kunstgalerij waar een groot feest gaande was vanwege de Internationale Biënnale voor Moderne Kunst. Die galerij, gelegen onder de belangrijke Alvsborgbrug, werd vervolgens ontruimd. De politie sprak van een “levensbedreigende situatie” maar wil niet zeggen of de galerij of de brug daadwerkelijk het doelwit was van een eventuele aanslag.

In oktober vorig jaar verhoogde Zweden het niveau voor terreurdreigingen. In december blies zelfmoordterrorist Taimour Abdulwahab zich op in het centrum van Stockholm. Daarbij raakten twee mensen gewond.