Chef geheime dienst Gaddafi opgepakt - gevechten in Bani Walid

Een rebel ten noorden van de woestijnstad Bani Walid, vandaag.
Een rebel ten noorden van de woestijnstad Bani Walid, vandaag. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De chef geheime dienst van Moammar Gaddafi, Bouzaid Dorda, is gearresteerd in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat meldt persbureau Reuters op basis van getuigen.

Dorda is het hoofd van Gaddafi’s externe veiligheidsorganisatie. Hij werd gearresteerd door anti-Gaddafi-strijders en zal volgens hen later vandaag worden overgedragen aan de interimregering. Dorda, die ook even premier was, wordt mogelijk aangeklaagd door het Internationaal Strafhof.

Ondertussen wonnen rebellen de controle over het noordelijke gedeelte van de woestijnstad Bani Walid na gevechten met Gaddafi-loyalisten aldaar. Bani Walid, een van de laatste Gaddafi-bolwerken, wordt al dagen omsingeld door de Libische rebellen. Aanvankelijk hadden zij de inwoners van de stad tot vandaag de tijd gegeven om zich over te geven. Gisteren vonden al hevige gevechten plaats in de stad.

Met Sirte, de geboortestad van Gaddafi, werd ook gepoogd tot een vrijwillige overgave te komen, maar de deadline daarvoor verliep gisteren. Een woordvoerder van de interimregering liet weten “dat nu alle opties open zijn”.