Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

10 jaar voorpagina’s over 9/11 en de oorlog tegen terreur

Een deel van de voorpagina van de krant Newsday op 12 september 2001. Foto screenshot Poynster.org

De aanslagen van 9/11 veranderden de wereld voorgoed en hadden de afgelopen tien jaar een grote impact op de actualiteit. Een overzicht van de meest sprekende voorpagina’s van internationale kranten van het afgelopen decennium illustreert dat mooi.

De Amerikaanse journalistensite Poynter.org zette eind augustus de meest indringende voorpagina’s van de eerste tien jaar na 11 september op een rij. Alle gerelateerde grote nieuwsontwikkelingen van sindsdien passeren de revue: van de dag van de aanslagen zelf tot de oorlog in Irak, van de aanslagen in Londen tot het grote aantal gesneuvelde Amerikaanse soldaten, van de herdenkingen van 9/11 tot de dood van Osama bin Laden in mei dit jaar.

Hieronder vier van de meest bijzondere voorpagina’s. Het complete overzicht van Poynter is hier te vinden.