‘Talibaan boden voor 9/11 al aan Bin Laden te berechten’

Bin Laden in 1998. Volgens de Talibaan werd destijds meermalig aan de VS voorgesteld om hem te berechten.
Bin Laden in 1998. Volgens de Talibaan werd destijds meermalig aan de VS voorgesteld om hem te berechten. Foto AP / Rahimullah Yousafzai

De Talibaan hebben lang voor de aanslagen van 11 september 2001 de VS al aangeboden om Osama bin Laden te berechten. De Amerikaanse regering had daar echter geen interesse in.

Dat laat de laatste minister van Buitenlandse Zaken van de Talibaan, Wakil Ahmad Muttawakil, weten aan Al Jazeera.

Volgens Muttawakil zijn er diverse voorstellen geweest om Bin Laden, algemeen aangenomen het brein achter de aanslagen van tien jaar geleden, te berechten voor zijn betrokkenheid bij diverse aanslagen gericht op Amerikaanse doelen in de jaren negentig. “Een van die voorstellen was het opzetten van een gerechtshof onder supervisie van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking,” zegt hij.

“Maar de VS hadden geen interesse. Ze bleven eisen dat we hem overdroegen, maar dergelijke diplomatieke relaties hadden we niet. Ze erkenden onze regering niet.” Volgens Robert Grenier, CIA-hoofd gestationeerd in Pakistan tijdens de periode van de aanslagen, zijn die voorstellen inderdaad gedaan. De VS zag het echter als een “truc” van de Talibaan, die tussen 1996 en 2001 het merendeel van Afghanistan onder controle hadden.