Sagan wint laatste etappe Vuelta, Cobo eindwinnaar

Juan Jose Cobo, winnaar van de Ronde van Spanje 2011.
Juan Jose Cobo, winnaar van de Ronde van Spanje 2011. Foto AP / Juan Manuel Serrano Arce

De laatste etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Peter Sagan (Liquigas). De Spanjaard Juan José Cobo (Geox) kwam als eindwinnaar van deze Vuelta over de streep in Madrid. Nederlander Bauke Mollema pakte de groene trui.

De Slowaak Sagan was de snelste in de massasprint. Het was zijn derde ritzege deze Vuelta. Bennati werd tweede, Petacchi derde, Degenkolb vierde en Maes vijfde.

Het gevecht om de eindoverwinning in de drie weken durende ronde bleef lang spannend. Uiteindelijk hield Cobo 13 seconden voorsprong op de Keniaans-Britse renner Chris Froome (Sky). Bradley Wiggins (Groot-Brittannië, Sky) werd derde op 1:39 en de Nederlander Bauke Mollema (Rabobank) vierde op 2:03. Denis Menchov (Rusland, Geox) werd vijfde op 3:48. Het verschil tussen Cobo en Froome is zo klein, dat de bij elkaar gesprokkelde bonificatieseconden uiteindelijk Cobo de eindoverwinning bezorgen.

Het puntenklassement ging naar de Nederlander Bauke Mollema, die daarmee de Spanjaard Joaquím Rodríguez (Katusha) net voorbleef. De strijd om die groene trui was tot in de laatste kilometers spannend omdat de twee tot vandaag gelijk stonden in punten. Eindigde Mollema bij de eerste vijftien én voor Rodríguez, dan veroverde hij de trui - en zo geschiedde. Mollema werd vandaag achtste, zijn concurrent 125e.

De Fransman Moncoutié (Cofidis) is winnaar van de bergtrui. Cobo wint ook het combinatieklassement, dat wordt samengesteld door de drie klassementen bij elkaar op te tellen.