Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Rutte: wij mogen de slachtoffers van 9/11 nooit vergeten

Een vrouw huilt bij het monument voor de slachtoffers van 11 september in New York. Foto AFP / Justin Lane

De wereld moet de slachtoffers van de aanslagen van 11 september blijven herdenken zodat we allemaal beseffen dat vrijheid en democratie permanent om waakzaamheid vragen. Dat zei premier Rutte vanmiddag bij de 9/11-herdenking in Den Haag.

Rutte hield vanmiddag een toespraak in de Kloosterkerk in Den Haag, waar de Amerikaanse ambassade een herdenking had georganiseerd omdat de aanslagen vandaag precies tien jaar geleden plaatsvonden. De premier noemde 9/11 een “zwarte dag”, waarop “het ondenkbare” gebeurde en bijna 3000 mensen het leven lieten in “een serie laffe terroristische aanslagen”. De aanslagen van 11 september waren volgens Rutte niet alleen een klap voor de VS, maar “raakte de wereld in het hart”.

De premier sprak in Den Haag over de New Yorkers die hij kort na de aanslagen bij een bezoek aan de stad sprak. Hij zei zich vooral te herinneren dat de inwoners van New York het “onbestaanbaar” zouden vinden dat de terroristen ooit zouden winnen. Nederland was het daar vanaf het begin af aan mee eens, aldus Rutte:

“Die overtuiging heeft Nederland van meet af aan gedeeld. Want de democratische waarden die ons binden, mogen nooit geslachtofferd worden aan blinde haat en fundamentalisme.”

Rutte sprak in zijn speech over de gezamenlijke belangen die Nederland en Amerika in de strijd tegen terreur delen:

“Tegen het terrorisme en vóór de keuzevrijheid en democratische rechten van mensen overal ter wereld. Zoals we dat na 9/11 deden in Irak en Afghanistan en recentelijk in Libië. Dat gebeurt vaak onder de moeilijkste omstandigheden en instant succes is zeldzaam. [...] Maar stap voor stap komen we wel verder, want onvrijheid en fundamentalistisch geweld zijn uiteindelijk nooit bestand tegen mensen die hun lot in eigen hand nemen.”