Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Portretreeks: de verhalen van de bijna 3000 slachtoffers

Sheri Ladley-Calamusa, moeder van twee kinderen, verloor op 11 september 2001 haar man. Foto screenshot video New York Times

Kort na de aanslagen van 11 september begonnen verslaggevers van The New York Times met het interviewen van zoveel mogelijk nabestaanden van de slachtoffers. Het resultaat is een indrukwekkende online database met korte portretjes van de slachtoffers.

Tien jaar na dato publiceerde The New York Times het archief met portetten (‘Portraits of Grief’) opnieuw. Op de startpagina van het archief wordt iedere keer dat je de pagina bezoekt een willekeurige selectie van de vele honderden portretten getoond. Bijvoorbeeld van William Raub, een 32-jarige beurshandelaar die vanwege maagpijn die ochtend bijna nog besloot om niet naar z’n werk in het WTC te gaan. Hij was volgens zijn vrienden een echte familieman en organiseerde vaak verrassingsuitjes en kocht vaak kado’s voor zijn vrouw en kinderen.

Omdat het archief zo groot is, kun je nog het beste zomaar op de naam van een slachtoffer klikken. Omdat het verhaal van ieder slachtoffer de moeite waard is. Zo ook van de 27-jarige Giovanna Gambale, die op de 105e verdieping van het WTC werkte. Haar vader zei in 2001 tegen The New York Times vrede te hebben met het grote verlies:

“Ik hield van mijn dochter, maar ik heb vrede met God. We hebben drie gebedsdiensten voor de deur van mijn huis gehouden: 300 mensen kwamen op woensdag, daarna 200, vanavond zo’n 150. [...] Ik vertelde mensen dat ik nooit in mijn leven gedacht kon hebben dat ik met een groep mensen op straat zou bidden, zo vlak voor mijn huis, maar dit is wel wat God wil dat we doen.”

Nu, tien jaar later, gingen een aantal verslaggevers van The New York Times terug naar de nabestaanden van 15 geportretteerden van toen om te praten over het verlies en wat voor gevolgen het wegvallen van hun naasten voor hun eigen levens gehad heeft. Op de voorpagina van het archief zijn ook nieuwe videoportretten van nabestaanden te zien. Ze tonen als geen ander het menselijk drama achter die zwarte dag van toen.