‘Nederlander bij Somalische terreurgroep’

Een Nederlandse Somaliër is actief bij de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, meldt het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vandaag.

Een mensensmokkelaar zou de man in oktober met twee andere Europese Somaliërs, onder wie een Deen, via Nairobi naar Somalië hebben gebracht. De Monitoring Group baseert zich op een medewerker van de mensensmokkelaar en mensen die van zijn diensten gebruik hebben gemaakt.

Inlichtingendienst AIVD meldt in een reactie aan de VPRO onderzoek te doen naar de steun aan Al-Shabaab door Nederlandse Somaliërs. Al-Shabaab werd in 2008 op de lijst met terroristische organisaties gezet en zou banden met Al-Qaida onderhouden.

Vorig jaar werd op kerstavond in Nederland een groep Somaliërs opgepakt voor vermeend terrorisme. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabaab en aangehouden naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD, die daarin had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. Uiteindelijk zijn ze niet vervolgd.

Het islamitische Al-Shabaab heeft de macht in handen in een deel van het door oorlog verscheurde land. Volgens de Raad van Europa is de toepassing van de shariawetten door Al-Shabaab ‘draconisch’ en worden voor een licht vergrijp al zware straffen opgelegd.