Morgen oordeel over toekomst pensioenakkoord

Morgen beslist de federatieraad van FNV over de toekomst van het pensioenakkoord dat in juni overeengekomen werd. Het lijkt erop dat er opnieuw over moet worden onderhandeld, meldt persbureau Novum.

In de raad, het hoogste orgaan van de FNV, zijn de negentien vakbonden van de vakcentrale vertegenwoordigd. Van de 475 duizend leden van FNV Bondgenoten, de grootste bond, is 96 procent tegen het akkoord. Ook Abvakabo en FNV Bouw willen dat er opnieuw onderhandeld wordt, terwijl de Horecabond, onderwijsbond AOb en ouderenbond ANBO wel voor stemden. Kunstenbond FNV Kiem komt morgen met een standpunt.

Afgelopen vrijdag zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) nog steeds hoop te hebben dat met het akkoord wordt ingestemd. Hij zei dat als het akkoord naar de prullenbak verwezen wordt, het kabinet verder zal gaan met de eigen, soberder pensioenplannen. Die houden in dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat, zonder uitzonderingen en verzachtende maatregelen.

Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Alexander Rinnooy Kan zei gisteren ook te hopen dat de FNV-bonden instemmen met het pensioenakkoord. Mocht dat niet het geval zijn, dan ziet hij wel ‘kleine openingen’. Een daarvan is een ‘gebaar’ van Kamp enkele weken geleden. De bewindsman zei toen dat de korting op de AOW voor mensen die eerder stoppen met werken voor lage inkomens wordt verzacht.

FNV Bondgenoten kwam in juli met een alternatief plan. Kamp wees dat af omdat dat voorstel het rijk 1,65 miljard euro extra zou kosten.