Jacob Derwig wint Louis d’Or 2011

Acteur Jacob Derwig heeft de Louis d’Or 2011 gewonnen voor zijn hoofdrol in Kinderen van de Zon van Toneelgroep Amsterdam. Actrice Elsie de Brauw sleepte vanavond tijdens het Gala van het Nederlands Theater de Theo d’Or in de wacht.

De jury roemde de 42-jarige Derwig voor zijn vakmanschap. “Jacob Derwig is superieur in zijn rol als gekwelde, maar optimistische professor die slachtoffer wordt van zijn eigen wereldvreemdheid”, zo luidde het oordeel. Ook Gijs Scholten van Aschat en Huub Stapel waren genomineerd.

Elsie de Brauw won de Theo d’Or, net als de Louis d’Or een gouden legpenning, voor de indrukwekkendste vrouwelijke dragende rol voor haar optreden in Gif van NTGent. De Brauw weet volgens de jury met ‘minimale middelen’ een ‘diepe ontroering teweeg te brengen’.

Ook prijzen voor Lies Pauwel en Peter Bolhuis

Naast de prijzen voor de beste hoofdrollen van afgelopen theaterseizoen werden ook de beste bijrollen in het zonnetje gezet. Lies Pauwel won voor haar rol in Freetown van Dood Paard de Colombina. De Arlecchino voor beste mannelijke dragende rol ging naar Peter Bolhuis in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen.

De VSCD Mimeprijs is toegekend aan theatergroep Hotel Modern met de voorstelling Vliegboot Moederschip. De Productie Doek! van Kik Productions werd door het theaterpubliek gekozen tot beste voorstelling. Doek! won de AVRO Toneel Publieksprijs ter waarde van 25 duizend euro.

Oeuvreprijs voor Van den Ende

Musicalmagnaat Joop van den Ende kreeg tijdens het jaarlijkse theatergala in de Stadsschouwburg Amsterdam de VSCD Oeuvreprijs uitgereikt voor zijn verdiensten voor de Nederlandse theaterwereld. De onderscheiding werd hem eerder deze maand toegekend.

Het Gala van het Nederlands Theater wordt onder meer georganiseerd door het Bureau Promotie Podiumkunsten. De toneelprijzen worden verzorgd door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren.