Israël en Egypte werken aan terugkeer ambassadeur

Egyptische militairen achter de neergehaalde veiligheidsmuur van de Israëlische ambassade. Foto AP / Nasser Nasser

In Egypte zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt na de bestorming van de Israëlische ambassade dit weekend. Dat stelt een woordvoerder van het Egyptische kabinet aan persbureau Reuters.

“De veiligheid rondom de ambassade is verbeterd. Voor beide partijen is de doelstelling om zo snel mogelijk weer terug te keren naar een normale situatie.” – Mohamed Higazy, woordvoerder

Israël heeft laten weten dat het samenwerkt met Egypte om ambassadeur Yitzhak Levanon zo snel mogelijk terug te kunnen sturen naar Kaïro, maar daarvoor moeten er welke enkele veiligheidsmaatregelen gegarandeerd worden.

Veel Egyptenaren woedend op Israël

Een groep van duizenden Egyptische demonstranten trok vrijdagavond laat op naar de Israëlische ambassade nadat er op het Tahrirplein de hele dag gedemonstreerd was tegen de trage hervormingen onder het nieuwe militaire bewind. Rondom de ambassade werden minstens twee voertuigen in brand gezet en de veiligheidsmuur, die recentelijk om veiligheidsredenen geplaatst was, werd neergehaald. Veel Egyptenaren zeggen woedend op Israël te zijn omdat het Israëlische leger onlangs vijf Egyptische agenten doodde bij een militaire actie.

Netanyahu: vrede blijft

Gisteravond liet premier Netanyahu al weten dat Israël vasthoudt aan het vredesverdrag dat tientallen jaren geleden werd gesloten met Egypte.