Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Momenten van stilte en woorden van troost bij herdenking 9/11

Obama, Bush en hun beider vrouwen arriveerden vanochtend bij het 9/11-monument in New York, waar een officiële herdenkingsplechtigheid wordt gehouden. Foto AP / Mary Altaffer

In New York is vanochtend om half negen lokale tijd de officiële herdenking van de aanslagen van 11 september begonnen. Burgemeester Michael Bloomberg opende de ceremonie en vroeg om een minuut stilte voor de slachtoffers.

De minuut stilte werd precies om 8.46 uur gehouden, het moment waarop tien jaar geleden een vliegtuig zich in de eerste toren van het World Trade Center boorde. Bloomberg beschreef de ochtend van 11 september in zijn korte toespraak als “een prachtige blauwe lucht die in een van de zwartste ochtenden veranderde”. Vlak daarna gaf Obama een korte, zeer religieus geladen speech. Hij citeerde psalm 46 en zei: “God is ons een toevlucht en een sterkte, een betrouwbare hulp in de nood.”

De herdenking, die begon met het zingen van het Amerikaanse volkslied, zijn meer dan 300 familieleden van slachtoffers aanwezig. Zij begonnen even na kwart voor negen met het voorlezen van de namen van de bijna 3000 slachtoffers van de aanslagen. Daarna sprak George W. Bush, president op het moment van de aanslagen. Hij citeerde Abraham Lincoln en zei tegen de slachtoffers: “Ik bid tot onze Hemelse Vader dat de angst van jullie verlies kan worden weggenomen.”

Er zouden nog meer toespraken volgen, van onder meer oud-burgemeester van New York Rudy Giulani, huidig gouverneur van New York Andrew Cuomo en oud-gouverneur George Pataki. Vier familieleden van slachtoffers van de aanslagen spreken ook. Optredens zijn er van onder meer James Taylor, Paul Simon en cellist Yo-Yo Ma.

Ook herdenkingen in Washington en Pennsylvania

Bij het Pentagon en in Shanksville, Pennsylvania worden vandaag ook herdenkingen gehouden. Bij de ceremonie bij het Pentagon zijn onder meer vicepresident Joe Biden en de stafchef van het Amerikaanse leger, Mike Mullen, aanwezig. Obama bezoekt vandaag ook nog het Pentagon en Pennsylvania.