Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Herbeleef 9/11 van minuut tot minuut

Op 11 september 2001 onderbraken alle nieuwszenders van de wereld hun reguliere uitzendingen om rechtstreeks verslag te doen van de aanslagen in de VS. Bij het online televisiearchief ‘Understanding 9/11’ kun je alles van minuut tot minuut terugkijken.

Benieuwd hoe snel het nieuws over de verschillende aanslagen in New York, Washington en Pennsylvania elkaar ook weer opvolgde? Hoe de presentatoren van de nieuwsuitzendingen op de ongekende gebeurtenissen reageerden? Waaruit de extra nieuwsuitzendingen van 12 en 13 september 2001 precies bestonden? Via een speciale pagina op archive.org is het allemaal terug te vinden.

Het mooie van het 9/11-televisienieuwsarchief is dat je niet een hele reeks uitzendingen van 11 september tot en met 17 september 2001 kunt terugkijken, maar dat je naast de liveverslagen van traditionele zenders als CNN en BBC de aanslagen ook door het perspectief van de Chinese, Mexicaanse, Japanse of Iraakse televisie kunt herbeleven. In totaal is er circa 3000 uur televisie van twintig verschillende kanalen beschikbaar. Interessante links naar studies over 9/11 en het tv-verslag daarvan staan ook op de site.