Gadaffi’s zoon Saadi is in Niger - ‘binnenkort nieuwe interimregering’

Saadi Gaddafi, de derde zoon van Moammar (die links afgebeeld wordt op een portret) op een conferentie in Sydney in februari 2005.
Saadi Gaddafi, de derde zoon van Moammar (die links afgebeeld wordt op een portret) op een conferentie in Sydney in februari 2005. Foto Reuters / Tim Wimborne

Saadi, een van de zeven zonen van Moammar Gaddafi, is aangekomen in het noorden van Niger. Dat zegt de minister van Justitie van het land tegen persbureau Reuters.

“Hij maakte deel uit van een konvooi met negen mensen,” zei Marou Adamou. Ze waren onderweg naar Agadez, een grote stad in het noorden van het zuidelijke buurland van Libië en worden uiterlijk morgen naar hoofdstad Niamey gebracht.

Een functionaris uit Niger verklaarde afgelopen vrijdag nog dat het land de afspraken met het internationale strafhof zou nakomen, mocht Moammar Gaddafi of een van zijn zoons het land binnenkomen.

Saadi was het hoofd van de Libische voetbalbond en kwam zelfs als profvoetballer uit voor de Italiaanse clubs Perugia, Udinese en Sampdoria - al kreeg hij daar maar weinig speelminuten. Tegenwoordig investeerde hij in Hollywoodfilms.

‘Nieuwe interimregering binnen tien dagen’

Libië krijgt binnen tien dagen een nieuwe interimregering. Dat zei Mahmoud Jibril, een van de leiders van de overgangsraad, vandaag tegen Reuters. Over de olieproductie in het land zei hij dat er weer begonnen is bij een raffinaderij die hij niet nader wilde noemen. De productie in het westen van het land moet “in de zeer nabije toekomst” weer opgepakt worden, voegde Jibril daar aan toe.