Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

De doden, de dollars en de drones: het 9/11-decennium in cijfers

Amerikaanse soldaten in Kabul stonden vanochtend stil bij alle collega's die zij de laatste tien jaar in Afghanistan verloren. Foto AFP / Massoud Hossaini

Sinds de aanslagen van 11 september zijn de Verenigde Staten permanent in oorlog geweest. Noodzakelijk of niet, de kosten van de oorlogen tegen terreur en de invasies van Afghanistan en Irak waren en zijn ongelooflijk hoog.

Wired.com deed een naar eigen zeggen “onvolledige poging” om de kosten van het oorlogsdecennium na 9/11 in beeld te brengen met een aantal mooie infographics. De interactieve kaartjes geven een gedetailleerd beeld van de uitgaven van de Amerikaanse regering aan modernisering van het leger en de inlichtingendiensten. Ook geven ze schattingen van het aantal soldaten en burgers dat in de oorlogen van de afgelopen tien jaar het leven liet.

Hieronder een aantal van de soms onvoorstelbare cijfers uit de infographics:

  • De VS gaven tussen 2001 en 2011 bijna 6000 miljard dollar uit aan militaire zaken.
  • In 2009 bereikte het totaal aantal Amerikaanse soldaten dat gelegerd was in Afghanistan en Irak een hoogtepunt: 189.600.
  • 2007 was het dodelijkste oorlogsjaar voor de VS. In Irak en Afghanistan sneuvelden toen opgeteld 1021 Amerikaanse soldaten.
  • De schattingen over het aantal burgerdoden dat viel tijdens de oorlog in Irak loopt uiteen van 66.000 tot meer dan 1 miljoen.