In beeld

De aanslag op het WTC in twaalf museumstukken

In het nationale ‘September 11 Memorial & Museum’, dat volgend jaar op 11 september geopend wordt onder Ground Zero, worden zeven persoonlijke verhalen rond de aanslagen opgenomen. Dit zijn twaalf van de museumstukken die daar deel van gaan uitmaken.
Larry Keating was een bouwvakker die deel uitmaakte van de negen maanden durende opruimwerkzaamheden na het instorten van de torens. Hij droeg deze helm altijd. Dit jaar stierf Keating aan een hartaanval.
Reuters / Lucas Jackson
De schoenen van Brian van Flandern, die als vrijwilliger op 11 september naar de plek des onheils ging om te helpen. Hij hielp 24 uur lang met het zoeken naar overlevenden met dit paar schoenen aan.
Reuters / Lucas Jackson
Een pop, op 12 september 2001 in de overblijfselen van het WTC gevonden door vrijwilliger Brian van Flandern. Hij dacht dat het van een kind was dat dichtbij moest liggen, maar later bleek dat deze pop een van de mascottes van de Chances for Children-liefdadigheidsinstelling op de 101e verdieping van de noordtoren was.
Reuters / Lucas Jackson
De creditcard van Gennie Gambale, die op de 103e verdieping van de noordtoren werkte. Ze werd 27 jaar oud.
Reuters / Lucas Jackson
De portemonnee van Gennie Gambale, die op 27-jarige leeftijd bij de aanslagen omkwam. Ze werkte op de 103e verdieping van de noordtoren.
Reuters / Lucas Jackson
Dit zijn de helm en de schop van Kenneth Winkler, die op de ochtend van 11 september net terugkwam van zijn nachtdienst bij de reddingsdienst van de New Yorkse politie. Hij besloot met collega’s mee te gaan naar het WTC. Toen de noordtoren instortte, vertelde hij collega’s dat ze de zuidtoren moesten verlaten. Ook bij de negen maanden durende opruimwerkzaamheden was hij nauw betrokken.
Reuters / Lucas Jackson
Kevin Prior, brandweerman bij een korps uit Brooklyn, staat nog op filmbeelden van binnenin de noordtoren, klaar om naar boven te gaan. Hij zou, met vijf collega’s, ergens tussen de twintigste en dertigste verdieping zijn geweest toen de toren naar de grond kwam. Dit was zijn helm.
Reuters / Lucas Jackson
Deze schoenen met bloed erop had Linda Lopez aan op 11 september. Ze werkte op de 97e verdieping van de zuidtoren. Toen de noordtoren geraakt werd, besloot ze naar beneden te gaan. Toen ze op de 61e verdieping was, werd haar toren geraakt door het tweede toestel. Ze trok haar schoenen uit en rende met de trap verder naar beneden. Het bloed zit erop omdat Lopez buiten in glas stond en de schoenen daarna weer aantrok. Ze overleefde.
Reuters / Lucas Jackson
Een ander paar schoenen, dit keer van Florence Jones. Zij werkte op de 77e verdieping van de zuidtoren. Het tweede vliegtuig raakte de verdieping boven haar. Met collega’s rende ze naar beneden, met deze schoenen in haar handen. Ze waren bij de laatsten die de toren uit liepen voordat hij instortte.
Reuters / Lucas Jackson
Bataljonhoofd van de New Yorkse brandweer Joseph Pfeifer was bezig met een routineoproep in Manhattan toen hij het eerste vliegtuig boven zich hoorde. Hij werd die dag gevolgd door twee Franse filmmakers, die later de documentaire '9/11' maakten over die dag. Pfeifer coördineerde de evacuatie van zijn mannen uit de noordtoren. Zijn broer Kevin was ook brandweerman en kwam die dag om. Dit is de helm die Joseph droeg.
Reuters / Lucas Jackson
Deze politiepet was van de omgekomen Liam Callahan, een politieman die al eens geëerd werd voor zijn reddingsacties na de aanslag op het World Trade Center in 1993. Op 11 september 2001 was hij een van de eerste die bij de brandende toren arriveerde. Hij werd 44 jaar oud.
Reuters / Lucas Jackson
Ook dit was ooit eigendom van de omgekomen politieman Liam Callahan.
Reuters / Lucas Jackson