Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De 9/11 encyclopedie: alle hoofdrolspelers, begrippen en verhalen

Tien jaar na 9/11. Het is me nogal een thema. Bij New York Magazine besloten ze dit grote onderwerp niet terug te brengen tot iets behapbaars, maar er juist zoveel mogelijk informatie over te verzamelen. Zo ontstond de ’9/11 Encyclopedie’.

In een mooi toelichtend commentaar beschrijft New York Magazine, een toonaangevend blad over de stad New York, hoe de journalisten op de redactie de vliegtuigen letterlijk het WTC in hoorden en zagen vliegen. Al snel beseften ze dat er iets heel uitzonderlijks was gebeurd:

“Voor New Yorkers was het de grootst mogelijke tragedie. Binnen een paar weken was de dag een nummer geworden, een soort kortschrift voor het hele universum, iets dat niet bestaan had op 10 september.”

De encyclopedie van New York Magazine bestaat uit tientallen artikelen over die ene historische dag. Over de Pakistaanse stad Abbottabad, waar dit jaar bijna tien jaar na dato Osama bin Laden werd gedood. Over het instorten van gebouw nummer zeven, een gebeurtenis die nog altijd voer is voor complottheorieën. Over de helden van 9/11, die hun leven op het spel zetten op anderen te redden. En over nog zoveel meer.