Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oncologie

Chavez zegt kanker te overwinnen

De 56-jarige Chavez met zijn 'genezingshoed'. Foto AP / Fernando Llano

President van Venezuela Hugo Chavez heeft zaterdag gezegd dat hij er alle vertrouwen in heeft over zijn kanker heen te komen. Hij is bijna op het eind van zijn chemokuur en verwacht zijn haar binnen enkele maanden terug te hebben, zei hij in een toespraak op televisie.

De 56-jarige Chavez sprak vanaf zijn presidentieel paleis en was omgeven door mensen die voor hem bidden en zongen voor zijn gezondheid. Ook voerden zij rituelen uit. Een vrouw gaf Chavez een ‘genezingshoed’ met een open bovenkant. “Binnenkort heb ik een afrokapsel”, zei de Venezolaanse leider. In december of januari verwacht hij weer haar te hebben. De president maakte eerder al bekend dat de behandeling rond oktober moet zijn afgerond.

De Venezolaanse president onderging 20 juni al een operatie in Cuba om een kankergezwel uit naar verluidt zijn bekkenstreek te laten verwijderen. Hij liet zelf niet los om wat voor soort kanker het gaat. Wel meldde hij dat hij vrij is van kwaadaardige cellen, maar chemotherapie nodig is om ervoor te zorgen dat die niet terugkeren.

Chavez, die sinds 1998 aan de macht is in het Zuid-Amerikaanse land, heeft gezworen volgend jaar nogmaals de presidentsverkiezingen te winnen.

Voor zijn presidentieel paleis bidden en zingen mensen voor de gezondheid van Hugo Chavez. Foto AP / Fernando LlanoVoor zijn presidentieel paleis bidden en zingen mensen voor de gezondheid van Hugo Chavez. Foto AP / Fernando Llano