Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bekijk hier live de herdenking van 9/11 in New York

Vanaf 14.35 uur Nederlandse tijd staan de Verenigde Staten officieel stil bij ‘tien jaar na 9/11’. Bij Ground Zero in New York spreken onder anderen president Obama en George Bush, president op 11 september 2001.

Update 19.27u: De herdenking is inmiddels afgelopen. In meer recente artikelen kun je video’s en foto’s van de herdenking terugzien.

Bij de herdenking zijn meer dan 300 familieleden van slachtoffers aanwezig. Zij zullen de namen van alle slachtoffers van de aanslagen voorlezen. Gedurende de herdenking zijn zes momenten van stilte: op het moment dat er tien jaar geleden een vliegtuig in de eerste WTC-toren vloog, op het moment dat er een vliegtuig in de tweede WTC-toren vloog, op de momenten dat de beide torens instortten, op het moment dat een vliegtuig zich in het Pentagon boorde en op het moment dat een vliegtuig crashte in Shanksville, Pennsylvania.

Natuurlijk zijn er tijdens de herdenking ook toespraken. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, is de eerste officiële functionaris die het woord voert. Daarna volgt een speech van president Obama, waarna de namen van de slachtoffers voorgelezen worden. Vervolgens houdt president Bush een toespraak. Daarna wordt het ‘National September 11 Memorial Plaza’ ceremonieel geopend. Het monument is vanaf morgen toegankelijk voor publiek.

Er zijn nog meer toespraken, van onder anderen oud-burgemeester van New York Rudy Giulani, huidig gouverneur van New York Andrew Cuomo en oud-gouverneur George Pataki. Vier familieleden van slachtoffers van de aanslagen spreken ook. Optredens zijn er van onder meer James Taylor, Paul Simon en cellist Yo-Yo Ma.